
Przecieruchy to tradycyjne, poznańskie danie, które cieszyło się wielką popularnością w czasie powstania wielkopolskiego, a przygotowywane było z naszych pyrek.
Te pyszne kluski przyrządzano z ziemniaków, które były dokładnie przetarte na drobnej tarce, i właśnie od tego „przecierania” powstała ich nazwa.
Przecieruchy znane są też jako szare kluski albo żelazne kluski. Nazwy tepochodzą od stalowoszarego koloru, który mają, po tym gdy z ziemniaków wytrąci się skrobia.
Ciemna barwa i nieregularne kształty sprawiają, że nie wyglądają zbyt apetycznie, ale wystarczy spróbować, by przekonać się jak są smaczne.
Składniki:
-
2 kg ziemniaków,
-
1/2 kg mąki pszennej,
-
2 jajka
-
1 łyżeczka sody
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżka oleju
Sposób przyrządzenia:
-
Ziemniaki zetrzeć do miski na tarce o najdrobniejszych oczkach, a potem odstawić by zmieniły kolor, zszarzały (wytrąciła się skrobia).
-
Do ściemniałych ziemniaków dodać mąkę, jajka, łyżeczkę sody iłyżeczkę soli, dokładnie wymieszać aby powstało gęste i zwarte ciasto ziemniaczane.
-
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oleju.
-
Dwiema łyżkami formować niewielkie kluski i wkładać je do gotującego się wrzątku, zanurzając w nim łyżkę z kluską.
-
Po wypłynięciu klusek na wierzch, gotować je jeszcze 1 do 3 minut (długość czasu gotowania zależy od wielkości klusek).
-
Wyjąć kluski z wrzątku i hartować je zanurzając na sekundę w zimnej wodzie.
-
Podawać okraszone duszoną cebulą, skwarkami, sosem albo śmietaną.