Ładowanie...

Ciekawostki

Przecieruchy


Przecieruchy to tradycyjne, poznańskie danie, które cieszyło się wielką popularnością w czasie powstania wielkopolskiego, a przygotowywane było z naszych pyrek.

Te pyszne kluski przyrządzano z ziemniaków, które były dokładnie przetarte na drobnej tarce, i właśnie od tego „przecierania” powstała ich nazwa. 

Przecieruchy znane są też jako szare kluski albo żelazne kluski. Nazwy tepochodzą od stalowoszarego koloru, który mają, po tym gdy z ziemniaków wytrąci się skrobia.

Ciemna barwa i nieregularne kształty sprawiają, że nie wyglądają zbyt apetycznie, ale wystarczy spróbować, by przekonać się jak są smaczne. 

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,

  • 1/2 kg mąki pszennej,

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka sody

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oleju

Sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki zetrzeć do miski na tarce o najdrobniejszych oczkach, a potem odstawić by zmieniły kolor, zszarzały (wytrąciła się skrobia).

  2. Do ściemniałych ziemniaków dodać mąkę, jajka, łyżeczkę sody iłyżeczkę soli, dokładnie wymieszać aby powstało gęste i zwarte ciasto ziemniaczane.

  3. W  garnku zagotować wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oleju.

  4. Dwiema łyżkami formować niewielkie kluski i wkładać je do gotującego się wrzątku, zanurzając w nim łyżkę z kluską.

  5. Po wypłynięciu klusek na wierzch, gotować je jeszcze 1 do 3 minut (długość czasu gotowania zależy od wielkości klusek).

  6. Wyjąć kluski z wrzątku i hartować je zanurzając na sekundę w zimnej wodzie.

  7. Podawać okraszone duszoną cebulą, skwarkami, sosem albo śmietaną.

 

Zobacz także