Ładowanie...

Ciekawostki

Makiełki 


Makiełki to tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna. Jej bazą jest makaron, kluski, lub lekkie pieczywo, do których dodaje się mak i bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, figi, daktyle). W wersji uboższej, zamiast bakalii używa się suszonych owoców krajowych.

Makiełki różnią się od podobnych potraw wigilijnych pochodzących z innych regionów. Do przygotowania wigilijnej kutii popularnej w kuchni kresowej, nie stosuje się bowiem klusek, makaronu czy pieczywa, ale napęczniałą pszenicę. Podobnie jest ze śląskimi makówkami, gdzie bazą jest zwykła mąka.

Składniki

  • 50 dag maku

  • 25 dag masła

  • 30 dag bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, figi, daktyle)

  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

  • skórka otarta z cytryny

  • 3 łyżki miodu

  • 5 czerstwych bułek kajzerek

  • 0,5 l mleka

  • cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Mak dokładnie opłukać z wszelkich drobin na sicie i osączyć. Przełożyć do zimnej wody, odstawić do namoczenia na ok. 24 godziny. Sparzyć, osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa.

  2. Bakalie drobno posiekać.

  3. Masło roztopić i gorące wlać do maku.

  4. Dodać żółtka, miód, rozdrobnione bakalie i skórkę z cytryny.

  5. Doprawić cukrem i wymieszać.

  6. Bułki porwać na małe kawałki, zalać ciepłym mlekiem, a kiedy zmiękną, dodać je do maku.

  7. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.

  8. Przełożyć do miski, schłodzić.

  9. Zimne makiełki wyłożyć na talerz, udekorować orzechami figami, daktylami.

 

 

Zobacz także