
Makiełki to tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna. Jej bazą jest makaron, kluski, lub lekkie pieczywo, do których dodaje się mak i bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, figi, daktyle). W wersji uboższej, zamiast bakalii używa się suszonych owoców krajowych.
Makiełki różnią się od podobnych potraw wigilijnych pochodzących z innych regionów. Do przygotowania wigilijnej kutii popularnej w kuchni kresowej, nie stosuje się bowiem klusek, makaronu czy pieczywa, ale napęczniałą pszenicę. Podobnie jest ze śląskimi makówkami, gdzie bazą jest zwykła mąka.
Składniki
-
50 dag maku
-
25 dag masła
-
30 dag bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, figi, daktyle)
-
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
-
skórka otarta z cytryny
-
3 łyżki miodu
-
5 czerstwych bułek kajzerek
-
0,5 l mleka
-
cukier do smaku
Sposób przygotowania
-
Mak dokładnie opłukać z wszelkich drobin na sicie i osączyć. Przełożyć do zimnej wody, odstawić do namoczenia na ok. 24 godziny. Sparzyć, osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
-
Bakalie drobno posiekać.
-
Masło roztopić i gorące wlać do maku.
-
Dodać żółtka, miód, rozdrobnione bakalie i skórkę z cytryny.
-
Doprawić cukrem i wymieszać.
-
Bułki porwać na małe kawałki, zalać ciepłym mlekiem, a kiedy zmiękną, dodać je do maku.
-
Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
-
Przełożyć do miski, schłodzić.
-
Zimne makiełki wyłożyć na talerz, udekorować orzechami figami, daktylami.