Ładowanie...

Ciekawostki

Ślepe ryby


Ślepe ryby to nie jest regionalne określenie jakiejś specyficznej zupy rybnej, ale… najzwyczajniejszej ziemniaczanki. Gwarowa nazwa wzięła się stąd, że była to tradycyjna, wielkopolska zupa postna, a w związku z tym nie była gotowana na mięsie i na jej powierzchni nie pojawiały się oka tłuszczu, kojarzące się z rybimi oczami.

Zupa ta funkcjonuje w poznańskiem także pod innymi, bardziej adekwatnymi, nazwami. Najpopularniejsza z nich to – rzadkie pyrki – doskonale oddaje jej konsystencję i zawartość. Na Pałukach nazywano ją ruks lub kursik, a w okolicach Leszna – niebecz.

Bazą tej zupy są gotowane warzywa oraz duża ilość ziemniaków. Przeciera się je przez sito i rozprowadza w wodzie gotowanej w garnku, ewentualnie można zabielić mlekiem lub maślanką. Ślepe ryby były posiłkiem ludzi ubogich, których nie stać było na mięso, więc w kanonicznej wersji potrawy, nie było w niej mięsa ani tłuszczu. Uzupełnieniem podawanym do zupy była zaś najwyżej przysmażona na złoto bułka.

Ślepe ryby zez myrdyrdą była to odmiana zupy w wersji luksusowej, gdzie dodawana była do niej gęsta śmietana. Czasami zupa była także okraszana słoniną, a nawet zdarzało się, że gotowano ją na mięsie, ale to już nie były prawdziwe ślepe ryby.

Składniki

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • 100g selera

  • 500g ziemniaków

  • suszony majeranek

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • kwaśna śmietana

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania 

  1. Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę w małą kostkę, a ziemniaki w dużą.

  2. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe.

  3. Gotujemy do miękkości.

  4. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek.

  5. Doprawiamy posoloną, zahartowaną śmietaną, solą i pieprzem.

  6. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

 

Zobacz także