Ładowanie...

Ciekawostki

Pyry z gzikiem


Pyry z gzikiem to jedna z najbardziej popularnych poznańskich potraw. To proste i smaczne danie pojawiło się w Wielkopolsce na początku XIX wieku, kiedy rozpowszechniły się tutaj uprawy ziemniaków, i stanowiło podstawę bezmięsnych, postnych, piątkowych obiadów. Pierwotnie gościło na stołach biedniejszych mieszkańców regionu, dzisiaj traktowane jest jako rarytas, w którego przepisie przechowana została regionalna tradycja kulinarna.

Pyry to symbol Wielkopolski, która ze względu na ich popularność nazywana bywa Pyrlandią. Pojawiły się na naszym terenie w XVII wieku, ale prawdziwą furorę zrobiły w czasach saskich, kiedy stały się podstawą regionalnej kuchni. Pochodziły one z Peru i początkowo nazywane były perkami, szybko jednak nazwa ewoluowała i dlatego dzisiaj na poznańskich stołach królują pyrki.

Gzik to natomiast biały ser, zwany w innych regionach Polski twarogiem. Tradycyjny gzik nie jest jednak zwykłym twarogiem, ale białym serem przyprawionym śmietaną, pieprzem, solą, olejem oraz szczypiorkiem lub cebulą.
Przepis na przygotowanie i podanie pyrek z gzikiem jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków

  • 0,25 kg (1 kostka) białego sera śmietankowego

  • 0,5 szklanki śmietany (18%)

  • 1 średnia cebula

  • garść szczypiorku

  • pieprz i sól do smaku

  • masło do posmarowania ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki należy ugotować w mundurkach czyli bez obierania, po czym gorące wystawić w misie na stół.

  2. Ser należy wymieszać ze śmietaną (w wersji mniej kalorycznej z jogurtem), a gdy konsystencja jest odpowiednia należy dodać drobno pokrojoną cebulę, doprawić solą oraz pieprzem i wystawić w miseczce na stół, posypującszczypiorkiem.

  3. Masło należy wystawić na stół w oddzielnej miseczce

Sposób jedzenia:

  • Na talerz należy położyć pyrkę i przekroić ją na pół,

  • Na przekrojoną pyrkę położyć listek surowego masła,

  • Na pyrkę z masłem należy nałożyć porcję gziku,

  • Potrawę trzeba zjeść i zachwycić się jej smakiem.

Podczas powstania wielkopolskiego pyrki z gzikiem były bardzo popularna potrawą. Można je było łatwo przyrządzić, nie wymagały długiego przygotowywania, tak jak mięso, były łatwo dostępne i bardzo pożywne.

Zobacz także